Štampa

SANACIJA VLAGE U ZIDOVIMA BEZ SKUPOG PODREZIVANJA I KEMIJSKOG UBRIZGAVANJA

Vlasnici vlažnih građevina odlučuju koju će tehnologiju odabrati za uklanjanje vlage iz zida. U zidovima  izloženim sunčevim zrakama u toplim danima često privremeno opada vlažnost, a većina vlažnih zgrada može se provjetravati kako bi se uklonili neugodni mirisi koji se javljaju u zidovima zgrada zaraženih rastućom vlagom. Vlasnici vlažnih građevina imaju i druge mogućnosti uklanjanja vlage iz zida. Pri tome trebaju analizirati uvjete i okolinu zgrade:  je li moguće  manipulirati građevinskom opremom ili namještajem, okolinom vlažne zgrade,  dopušta li teren... Mehaničke metode sanacije vlage u zidovima nisu uvijek prikladne za zgradu zaraženu vlagom.

Podrezivanje vlažnoga zida i kemijsko injektiranje zida skupo je i često razarajuće za građevinu

Je li potrebno gubiti vrijeme i potrošiti mnogo novca na invazivne metode za uklanjanje vlage? U većini slučajeva vlažnih građevina uklanjanje vlage iz zida invazivnim metodama, tj. rezanjem zida ili kemijskim injektiranjem zida, vrlo je skupo i obično mora biti ispunjeno nekoliko uvjeta. Ove metode nisu baš prikladne ili su čak neupotrebljive za kamene i mješovite zidove.  Vlasnici moraju osigurati dovoljno mjesta za pristup svim zidovima zgrade (jer samo djelomično kemijsko injektiranje ili podrezivanje neće zaštititi zgradu). Potrebno je osigurati da se tehnologija odvlaživanja zida na ovaj način ostvari obzirom na statičko opterećenje zgrade: procjena zgrade od strane specijalizirane tvrtke. Mehaničkim, destruktivnim metodama odvlaživanja važno je imati na umu da nije uvijek moguće obraditi vlažne građevine, a za neke, posebno starije ili zaštićene zgrade, mehaničke metode uklanjanja vlage iz zidova uopće se ne mogu koristiti. 

Sanacija mokrog zida elektroosmozom osigurat će prirodnu odvodnju vlage iz zida natrag u podzemlje zgrade

 Elektroosmotske pojave otkrio je 1807. godine moskovski prof. F. F. Reuss.  Zasnovana je na djelu prof. Casagrand, koji je patentirao "Metodu konsolidacije glinenog tla" 1939. godine, danas poznatu kao "elektroosmoza". Iz tih se postupaka postupno razvila neinvazivna metoda uklanjanja vlage iz zida, koja se obično naziva "elektroosmotsko sušenje zida". Dakle, to nije tehnologija koja se nalazi u pelenama - tijekom razdoblja od više godina istraživanja elektroosmotskih pojava identificirana su mnoga korisna svojstva elektroosmoze: najvažnija je sposobnost uklanjanja vode iz zida na  prirodan i nenasilan način. U kombinaciji s najmodernijim tehnološkim rješenjem, elektroosmoza donosi vlasnicima vlažnih nekretnina jednostavno i posebno povoljno rješenje problema.

DryPol® sustav koristi aktivnu elektroosmozu za odvlaživanje zida bez građevinskih intervencija

 Upravo su moderne tehnologije zajedno s danas poznatim i široko korištenim fenomenom omogućile stvaranje jedinstvenog uređaja, DryPol® tehnologije, koja uklanja nedostatke elektroosmotskih sustava koji su se koristili u prošlosti.  Uporabom DryPol® tehnologije nema  potrebe za distribucijom različitih elektroda i žica, značajno je smanjenje financijskih troškova te nema invazivnih, destruktivnih metoda sanacije vlage u zgradama. Zgrada i zidanje ne trpe udarce, ne koriste se kemikalije, ne stvara se prašina, zajedno s vlagom iz zida nestaju plijesan i bakterije, a vrijednosti radioaktivnog radona opadaju. Uz to, suhi zidovi, osušeni na prirodan način, za vlasnika zgrade znače uštedu do 70% na zagrijavanju zgrade - sve s vidljivim rezultatima nakon šestog mjeseca besprijekornog rada uređaja.