Štampa

KAKO PREVENTIRATI VLAŽNOST U KUĆI

  ŽELJEZNIČKI SUSTAV

Kako spriječiti dizanje vlage i koje tehnologije odabrati za sušenje zidova?

Sve zgrade starije od trideset godina zaražene su vlagom u porastu, a to je važno priznati, pogotovo ako je već počeo rasti vlaga u zidovima. Podizanje vlage u zidovima, htjeli mi to ili ne, prirodni je postupak koji pokušavamo spriječiti stoljećima, a može se reći da čovječanstvo uklanja vlagu iz zidanja otkad je počelo graditi stanove od opeke za sebe i druge generacije.

Mokri zid

Koje su tehnologije sušenja zida najprikladnije?

Za uklanjanje vlage iz zida možemo koristiti brojne tehnologije sanacije, koje karakteriziraju različiti stupnjevi trajnosti i učinkovitosti. Mnoge tehnologije sušenja zida, uklanjanja vlage u zidovima i posebno ekološke hidroizolacije zgrada ne primjenjuju se u okviru instalacije i naknadnih funkcija. Vlažna zgrada sama, koja je već dovoljno opterećena postupkom higroskopne vlage zida.  Potrebno je uzeti u obzir i  ometanje  okoline, pri radu s kemikalijama (u slučaju kemijskog injektiranja zida) ili okoline zgrade, a samu zgradu opterećuju štetne vibracije, a posebno prašina i buka. U takvom slučaju ne trpi samo zgrada, već posebno njezini stanovnici ili zaposlenici tvrtki koje se u njoj nalaze - nikome nije ugodno trpjeti  buku, prašinu i rad s kemikalijama.

Kako osušiti vlagu zidanja povijesne zgrade ili zgrade s popisa?

U slučaju povijesnih zgrada, naravno, kemijsko injektiranje zida ne dolazi u obzir s obzirom na povijesnu vrijednost zgrade, pa je očito da nije moguće napraviti bušotine ili druge građevinske intervencije. Podrezivanje zida, potkopavanje ili drugi i intenzivni građevinski radovi također značajno ometaju statiku zgrade, što može poremetiti stabilnost građevinskih konstrukcija. 

Koja je tehnologija sušenja zida najmanje razorna i jeftina?

 Tehnologije poput kemijskog injektiranja vlažnog zida ili podrezivanja vlažnog zida, koje u osnovi djeluju razarajuće za zidove zgrade, koja već pati od porasta upijajuće vlage, značajno smanjuju normalan rad i životni vijek zgrade, obično neekološke i posebno skupe. Novac potrošen na ove razarajuće tehnologije  sušenja i hidroizolacije zgrada može se učinkovitije koristiti za izgradnju. Također je važno imati na umu da će se u slučaju ovih zastarjelih tehnologija vlaga prije ili kasnije početi vraćati u zidove. Sušenje zida jednostavno je zadatak koji svakog vlasnika imovine prije ili kasnije očekuje, ovisno o starosti zgrade - o svakom vlasniku nekretnine ovisi kako se nositi s vlagom zida i kako spriječiti porast vlage u zidovima.

Postoji li, dakle, ekološka i pristupačna tehnologija sušenja za zidove?

Jedinstvena DryPol tehnologija razvijena u Češkoj - elektrofizička tehnologija sušenja zidova koja radi na principu elektroosmoze - može sušiti vlažni zid, spriječiti prodiranje vlage u zid i ekološki hidroizolirati zgradu. Elektroosmoza, fenomen koji poznajemo otprilike 200 godina, može ukloniti vlagu iz zidanja brzo, ekološki i posebno bez zahtjevnih građevinskih zahvata i kemikalija - ne zaboravite da će elektroosmoza uštedjeti i znatne financijske troškove ne samo za sušenje, već posebno za grijanje. Dakle, zid se također odmah suši, što ne upija temperaturu unutar zgrade, već je odražava. Ako se borite s zidnom vlagom, odaberite elektroosmozu, ako vas muči napredovanje vlage, uzmite DryPol - DryPol, vaš pravi izbor za suhu i zdravu kuću za nekoliko generacija.